Ministrul sănătăţii susţine necesitatea dezvoltării îngrijirilor paleative
Serviciile de îngrijiri paliative s-au dezvoltat în România de la începutul anilor '90 în principal ca o iniţiativă a sectorului neguvernamental, preocuparea principală fiind crearea deservicii adaptate nevoilor imediate ale pacienţilor şi familiilor acestora, şi menţinerea standardelor de calitate a subliniat dr. Daniela Moşoiu, preşedinta Asociaţiei Române pentru Îngrijiri Paliative. Ulterior, acest tip de îngrijiri a fost reglementat şi au fost stabilite mecanisme de finanţare. Îngrijirile paliative constau în asistenţă medicală, suport social, psiho-emoţional şi spiritual pentru pacienţii de toate vârstele şi pentru familiile acestora.
În 2010 în România existau servicii paliative atât în unităţile sanitare publice, cât şi în sistem privat. Numărul acestora era de 46 de servicii specializate în îngrijiri paliative asigurate de 32 de furnizori. Nivelul de acoperire la nivelul ţării a fost de 5,9%. După datele de mortalitate pe diferite categorii de boli, se estimează că în România ar fi nevoie de astfel de servicii pentru 150 000 - 160 000 de persoane pe an.
În perioada 13 - 15 octombrie, la Hotel Intercontinental, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională de Îngrijiri Paliative organizată de Fundaţia Hospice "Casa Speranţei".