Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat luni, cu ocazia dezbaterii pe tema 'Carta Socială Europeană - astăzi şi mâine', că, în cazul în care proiectul de lege privind înfiinţarea a zece case de asigurări de sănătate private va intra în vigoare, atunci nu mai puţin de 15 milioane de oameni vor rămâne descoperiţi în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale. 'Dacă aşa-zisa reformă a sănătăţii publice din România va fi
pusă în aplicare şi - drept urmare - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi desfiinţată, ne vom afla în situaţia ca 15 milioane de oameni să rămână descoperiţi din punct de vedere medical. Lipsa de fonduri cu care se confruntă Casa la ora actuală este determinată de faptul că numai cinci dintre cei peste 20 de milioane de locuitori ai ţării contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate. Chiar şi aşa, statul colectează anual miliarde de euro din contribuţiile asiguraţilor, însă fondurile obţinute sunt prost gestionate. În loc să folosească cum trebuie aceşti bani, autorităţile române doresc să realizeze o reformă a sănătăţii prin care principiul solidarităţii sociale va fi aruncat la gunoi, iar milioane de oameni aflaţi la limita sărăciei nu vor mai avea dreptul la servicii medicale', a declarat preşedintele BNS.
Acesta a anunţat, totodată, că va face demersuri la nivelul Consiliului Europei în vederea înfiinţării unui 'punct de contact', unde românii nemulţumiţi de încălcarea uneia dintre cele 31 de prevederi ale Cartei Sociale Europene vor putea sesiza acest lucru.
'Este necesar ca şi în România să funcţioneze un Sistem de Reclamaţii Colective, aşa cum se întâmplă în toate statele civilizate. Cetăţenii trebuie să aibă şansa de a semnala Europei că România nu-şi face lecţiile sau nu respectă prevederile Cartei Sociale', a mai spus Dumitru Costin.