A fost reînfiinţată specialitatea ortopedie pediatrică
Până acum, cazurile pediatrice care sunt diferite de cazurile de ortopedie pentru adulţi au fost tratate de ortopezii de adulţi, nu întotdeauna cu reuşite, înregistrându-se chiar decese, a afirmat prof. dr. Burnei. În prezent, în ţară există doar 20 de ortopezi pediatri şi ar fi necesari 100, a precizat prof. dr. Burnei. Există acest hiatus pentru că pregătirea unor specialişti durează aproximativ cinci ani şi această desfiinţare a specialităţii a făcut să se înregistreze o lipsă de personal, a arătat el.
Prof. dr. Burnei a mai evidenţiat că România ocupă un loc fruntaş în Europa de Est în ceea ce priveşte afecţiunile ortopedice pediatrice. Acesta consideră că trebuie create centre universitare de înalt nivel care să aibă ortopezi pediatri. ARTOP a realizat program de scolioză în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, protezare pentru unele tumori osoase la Bucureşti.
Medicul a accentuat că se impune dezvoltarea programelor naţionale de diagnostic al displaziei de şold, care ar trebui evidenţiată încă de la naşterea micuţilor. "Intervenţiile chirugicale pentru copii nu pot şi nu trebuie făcute în spitalele de adulţi. Copiii nu sunt nişte adulţi în miniatură, ei au o patologie specifică. Specialitatea de ortopedie pediatrică are o specificitate legată de vârstă, tipul de leziune, tipul de malformaţie şi cu medicamente toate acestea nu se pot rezolva. Ne-am străduit să ajungem cu aceste intervenţii la standarde internaţionale", a spus preşedintele ARTOP.