O banca de tesuturi si celule umane va fi construita la Timisoara
El a precizat că la Casa Austria (Clinica de politraumatologie, arşi şi chirurgie plastică şi reparatorie) există un aparat achiziţionat în urmă cu trei ani, în care se poate conserva pielea pentru un interval de până la 14 zile. "În acest interval se poate efectua şi transplantul. Asta avem, dar aceasta nu este o bancă de ţesut unde să putem conserva organul prelevat timp mai îndelungat", a spus Nodiţi.
În ultimul an, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara au fost mai multe intervenţii chirurgicale pentru prelevarea de organe.
"În primul rând, poate fi reluat transplantul de rinichi, pentru că s-a mai făcut. Există chiar o prioritate naţională. Aici s-a realizat primul transplant de rinichi cu organul prelevat de la un donor decedat. Operaţia a fost efectuată la Timişoara de o echipă condusă de prof. dr. Petru Drăgan în 1981. Sperăm ca transplantul renal să se reia cât mai curând. Apoi, cel de cord şi chiar de ficat, pentru că în Timişoara există un număr de medici care au experienţă bună în transplantul de ficat, care au efectuat stagii de pregătire în străinătate. Există o oarecare preocupare şi cred că este posibil şi acesta", a explicat prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI.