Încep în curând, în Europa, primele teste clinice cu celule stem embrionare
Celulele stem embrionare provin din embrionul uman, în primele zile de dezvoltare, şi sunt la originea tuturor celorlalte celule. Mulţi oameni de ştiinţă consideră că această cercetare reprezintă o speranţă pentru tratarea unor boli ca diabetul, bolile Parkinson şi Alzheimer sau paralizia celor răniţi la măduva spinării. Finanţarea acestor cercetări, întreruptă opt ani de George W. Bush din motive morale şi religioase, a fost autorizată din nou de Barack Obama în martie 2009.
În Statele Unite, ca şi în Europa, dezbaterea ideologică pe această temă continuă. Cei care se opun testelor cu celule stem embrionare consideră că viaţa începe cu concepţia, fiind deci împotriva oricăror cercetări care duc la distrugerea de embrioni. Boala Stargardt afectează între 80.000 şi 100.000 de persoane din Europa şi Statele Unite, aceasta fiind una dintre cele mai răspândite forme de cecitate juvenilă. Boală ereditară, ea se poate dezvolta de la şase ani şi nu are până acum niciun remediu.
Testele efectuate pe şobolani de către ACT au arătat o ameliorare a vederii în 100% din cazuri, permiţând animalelor să-şi recapete o vedere aproape normală, fără efecte secundare. Dacă tratamentul funcţionează la oameni, laboratorul ACT speră să-şi extindă cercetările la alte afecţiuni care duc la degenerescenţă maculară, maladie care afectează circa 30 de milioane de persoane în Europa şi Statele Unite.