Impotenţa ar putea prevesti apariţia unor maladii cardiace
Pentru a studia această posibilă asociere, medicul Jia-Yi Dong de la Soochow University din Suzhou (China) şi colegii săi au examinat rezultatele a 12 studii anterioare referitoare la impotenţă şi la maladiile cardiace, realizate pe un eşantion total de aproape 37.000 de bărbaţi. "Această meta-analiză sugerează faptul că disfuncţia erectilă creşte considerabil riscul de apariţie a unor boli cardiovasculare, a unor boli coronariene, a atacului cerebral şi a riscului total de mortalitate, iar această creştere este probabil independentă de factorii de risc cardiovascular convenţionali", au afirmat autorii studiului, publicat în Journal of the American College of Cardiology.
Cercetătorii chinezi au constatat că bărbaţii cu probleme de erecţie prezintă un risc cu 48% mai mare de a dezvolta maladii cardiace şi se confruntă cu o rată de mortalitate mai mare, în comparaţie cu bărbaţii care nu prezintă această afecţiune sexuală. Factorii de risc tradiţionali, precum fumatul, obezitatea, diabetul şi hipertensiunea, nu explică această asociere, întărind astfel ipoteza potrivit căreia impotenţa, atunci când aceasta nu este cauzată de problemele din viaţa de cuplu şi nici de alte probleme de natură psihologică, este cu adevărat un factor de risc pentru maladiile cardiace.
Un alt studiu, publicat în Archives of Internal Medicine, a descoperit că schimbările operate în domeniul stilului de viaţă şi medicamentele cu rol de scădere a colesterolului, precum statinele, pot să amelioreze problemele erectile, însă această ameliorare nu este spectaculoasă. Bărbaţii care fac mai multe exerciţii fizice au adoptat şi o dietă mediteraneană, bogată în cereale integrale, fructe, legume, nuci şi ulei de măsline, şi au beneficiat de o ameliorare de 2,4 puncte pe o scală de 25 de puncte, alcătuită pentru a măsura disfuncţiile erectile. Bărbaţilor cărora le-au fost administrate statine au beneficiat de o ameliorare de 3,1 puncte pe aceeaşi scală, a declarat medicul Bhanu Gupta de Mayo Clinic din oraşul american Rochester. Rezultatele au avut la bază şase studii clinice, realizate pe un eşantion de 740 de participanţi.
Autorii acestui studiu afirmă că modificările operate în stilul de viaţă par a avea efect indiferent dacă acei bărbaţi iau sau nu iau Viagra, medicamentul cel mai des utilizat contra impotenţei.