Industria de medicamente nu poate susţine taxa aprobată de Guvern
Dan Zaharescu spune că deficitul bugetar de un miliard de lei de anul trecut ar putea ajunge anul acesta la 1,5 miliarde lei, bani care ar trebui să fie acoperiţi de producători, lucru care nu poate fi sustenabil.
"Am avut soluţii, dar nu au fost luate în considerare. Înţelegem că este perioadă de criză, înţelegem nevoia de a sprijini sistemul de sănătate, dar nu putem suporta integral şi exclusiv depăşirea bugetului", a reliefat Zaharescu.
La rândul său, dr. Sorin Popescu a declarat că "trebuie să plătim consumul de medicamente pe care nu-l acoperă bugetul''. ''Dacă în şase luni, companiile nu plătesc taxa medicamentele acestora vor fi scoase de pe lista de medicamente compensate", a adăugat medicul. Versiunea aprobată miercuri de Guvernul României, deşi apare după o perioadă de consultări între industria de medicamente şi autorităţi, ignoră soluţiile propuse de industrie susţin reprezentanţii ARPIM.
Depăşirea bugetului, la care se adaugă şi ''pierderile'' din sistem, urmează să fie suportate integral şi în mod exclusiv de producătorii de medicamente. Reprezentanţii industriei spun că taxa este nesustenabilă, în condiţiile în care diferenţa între banii alocaţi şi consumul de medicamente se menţine.
Potrivit reprezentanţilor ARPIM, această măsură vine în contradicţie cu nevoia crescută de acces la medicamente şi servicii medicale pentru populaţia României, iar după cum arată statisticile europene, speranţa de viaţă în România este cea mai mică din Uniunea Europeană, în timp ce România ocupă primul loc la capitolul mortalitate infantilă, cu o rată de două ori mai mare faţă de media europeană.