Tulburările de fertilitate ar fi cauzate de o dereglare hormonală, potrivit unui studiu efectuat de o echipă a Institutului francez de sănătate şi cercetare medicală (INSERM). Acest hormon, situat în creier, ar fi indispensabil pentru declanşarea funcţiilor de reproducere. Echipa de cercetători francezi, condusă de Vincent Prévot, a identificat astfel cauzele pubertăţii precoce sau tardive şi ale fertilităţii reduse. Concluziile, publicate în ediţia din 5 septembrie a
Analelor Academiei americane de ªtiinţe (PNAS), arată că în momentul intrării în pubertate, activarea unor neuroni, denumiţi neuroni GnRH, generează secreţia de hormon GnRH. Acesta stimulează apoi sinteza şi, mai ales, eliberarea altor doi hormoni care vor permite dezvoltarea ovarului şi a testiculelor în momentul pubertăţii.
Vincent Prévot a precizat că 'funcţia de reproducere este determinată de evenimentele care au loc în creier'. Această descoperire majoră deschide calea spre noi tratamente în domeniul fertilităţii. 'Identificarea acestui hormon arată rolul primordial al unor celule din creier care nu sunt de natură nervoasă în controlul acestei importante funcţii biologice la mamifere', a adăugat cercetătorul.
La nivel mondial, mai multe milioane de persoane suferă de tulburări de fertilitate. Greenpeace a acuzat recent paisprezece mari mărci internaţionale că produc haine care conţin substanţe toxice ce ar putea afecta organele genitale.