Deşi uriaşa sumă va fi cu siguranţă limitată de prevederile legii texane, credibilitatea şi acţiunile companiei au avut de suferit, investitorii temându-se că s-ar putea crea un precedent pentru cele peste 4.200 de procese intentate împotriva Merck, atingând astfel gradul maxim de risc reglementat pentru companiile farmaceutice.
Merck a scos Vioxx de pe piaţă în septembrie 2004, declarând că folosirea sa pe termen lung poate dubla riscurile de infarct miocardic şi atac vascular.
În procesul intentat de Carol Ernst, aceasta a acuzat compania de faptul că medicamentul Vioxx a determinat în 2001 moartea soţului ei, Robert Ernst (59 de ani), fost maratonist, care lua medicamentul de opt luni şi a decedat în urma unei crize cardiace.
Merck&Co.Inc. a contestat acuzaţia, susţinând că moartea lui Robert Ernst a fost cauzată de aritmie şi ateroscleroză.
Cu toate acestea, cei 12 membri ai juriului din Texas au decis cu 10 voturi pentru şi 2 împotrivă ca Merck să îi plătească lui Carol Ernst 24 de milioane de dolari pentru trauma suferită odată cu pierderea soţului şi 229 de milioane daune punitive.
Potrivit unui studiu federal american, Vioxx ar fi putut provoca nu mai puţin de 27.785 de decese de la lansarea sa pe piaţă, în 1999.
