Românii sunt în continuare mari consumatori de antibiotice
22% dintre respondenţi spun că iau de 2-3 ori pe an un tratament cu antibiotic, iar 12% iau de 4-5 ori pe an sau mai des un astfel de tratament relevă studiul. Restul românilor, puţin peste jumătate, folosesc antibiotic o dată pe an sau mai rar. Sunt mai mulţi pensionari sau persoane care locuiesc în zona Banat- Crişana- Maramureş care iau antibiotice cu această frecvenţă comparativ cu întregul eşantion.
Cei mai mulţi dintre românii chestionaţi folosesc tratamente cu antibiotice pentru răceală (21%), infecţie asociată cu durerile de dinţi (18%), infecţie cu durere în gât (7%), gripă (7%) sau infecţii, în general (5%). O treime dintre cei care au luat antibiotic în ultimele 2-3 săptămâni au folosit acest tratament pentru răceală.
Studiul mai arată că medicul de familie, este principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice .
Medicul de familie este cel care a recomandat folosirea unui antibiotic pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi (52%), în vreme ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre românii participanţi la cercetare. Mai mult, în 9% din cazuri recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenţi au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament. O treime dintre cei care au decis singuri să ia un tratament antibiotic l-au luat pentru tratarea unei răceli, iar o altă treime a luat un astfel de tratament pentru a trata o durere sau infecţie la dinţi.
Majoritatea respondenţilor sunt de acord că, luate prea des, tratamentele antibiotice riscă să nu-şi mai facă efectul şi că folosirea acestora fără recomandare de la medic poate avea efecte negative asupra sănătăţii
Studiul 'Consumul de antibiotice la români' a fost realizat în luna mai 2011, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de respondenţi cu vârsta de peste 15 ani. Prin acest studiu GfK HealthCare România şi-a propus să afle obiceiurile de consum de antibiotice ale românilor, pentru ce afecţiuni le folosesc şi cum decid ei să ia astfel de tratamente.