Guvernul a aprobat noi reguli
specifice pentru organizarea controalelor la produsele de origine animală
destinate consumului uman, preluând prevederile europene în domeniu.
Actul normativ va intra în vigoare la 1 octombrie 2006,
prevederile urmând să fie puse în aplicare de către Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Regulile prevăd ca pentru carnea proaspătă, medicul veterinar să
efectueze activităţi de inspecţie în abatoare, în unităţi de manipulare a
vânatului şi în unităţi de tranşare ce pun pe piaţă carne proaspătă. De
asemenea, medicul veterinar va verifica marca de sănătate a carcaselor.
Produsele gen "fructe de mare" va trebui să provină din
zone de producţie şi reimersie, clasificate în funcţie de gradul de contaminare
în trei categorii. Aceste zone vor fi monitorizate periodic.
Pentru
produsele din pescuit, se vor controla condiţiile de igiena la debarcare şi la
prima vânzare, vasele şi întreprinderile terestre, pieţele de en-gros, unde se
va urmări respectarea condiţiilor de autorizare - manipulare corectă, igienă,
temperatură, echipamente şi igiena personalului. Inspecţiile vor viza toate
vasele de pescuit care descarcă peşte în porturile României sau ale statelor
membre ale Uniunii Europene.
Controlul laptelui - materie primă - şi a produselor lactate, va
începe cu verificarea stării de sănătate a animalelor şi a utilizării
produselor medicale de uz veterinar.
De asemenea, autoritatea competentă va controla conformitatea cu
regulile specifice de igienă, livrarea de lapte din exploataţie urmând să fie
suspendată în cazul nerespectărilor normelor adoptate.
Pentru importul din ţări terţe a produselor de origine animală se
va respecta lista întreprinderilor din
care sunt permise activităţi de import.