Campanie de testare gratuită în vederea depistării infecţiei cu virus hepatitic C
"În momentul de faţă, hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice, la nivel mondial. În România se înregistrează o rată de prevalenţă medie de 3,23%. O caracteristică majoră a hepatitei acute C este tendinţa de a se transforma în boală hepatică cronică, aproximativ 80% dintre bolnavii de hepatită acută C dezvoltând infecţia cronică, în continuare boala putând evolua spre ciroză hepatică, insuficienţă hepatică şi cancer hepatic'', a spus specialistul.
Recent, au fost aprobate de către Food and Drug Administration (FDA) din SUA două molecule dintr-o clasă terapeutică nouă şi recent aprobate şi în Europa pentru tratamentul pacienţilor cu hepatită C. "Aceste noi molecule adăugate terapiei standard actuale au triplat şansele de vindecare ale pacienţilor cu eşec terapeutic anterior", a explicat prof. dr. Streinu Cercel.
Hepatita cu virusul C constituie o problemă de sănătate publică ce nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalităţii. "Virusul hepatitei C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, al transfuziilor de sânge sau produse din sânge, al tatuajelor cu ace cu tuş contaminate, al echipamentului de hemodializă infectat, rănilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi", a explicat prof. dr. Streinu Cercel. Aproximativ 10% dintre persoanele infestate cu hepatita C nu cunosc modul în care au contactat boala. Cele mai dese cazuri de infectare cu virus hepatic C au fost depistate la adulţii cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.
Medicii recomandă, pentru a evita expunerea la infecţie, să nu se folosească în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, cleşti de unghii, aparate de ras. Tăieturile sau rănile deschise trebuie îngrijite şi tratate corespunzător. Dacă cineva se taie cu un obiect de uz casnic, precum cuţite sau deschizătoare de conserve, trebuie îngrijită tăietura şi sterilizat instrumentul prin fierbere înainte de a fi utilizat din nou.
Tratamentul hepatitei cronice are drept scop eliminarea virusului din sânge. Scopul tratamentului este obţinerea unui răspuns viral susţinut. Acesta are loc atunci când virusul nu mai poate fi detectat în sânge la şase luni după tratament.
Dr. Lucian Negreanu, preşedintele Comisiei de aprobare a terapiei antivirale din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a subliniat că în ultima vreme s-au făcut progrese mari în tratamentul hepatitei C şi că "a venit vremea când gastroenterologii, infecţioniştii şi industria farmaceutică, împreună cu factorii de decizie, să formeze o reţea competentă şi eficientă de diagnostic şi tratament care să vină în sprijinul pacientului".
El a mai spus că se încearcă să se reducă lista de aşteptare a pacienţilor care trebuie să facă tratamentul iar în 1-2 ani chiar să dispară, precizând că în România hepatita este destul de frecventă, ea fiind o boală grea.