Suntem realmente protejaţi de măsurile antifumat?
OMS se referă la avertismentele în privinţa sănătăţii, prezente pe pachetele de ţigări. Peste un miliard de persoane din 19 ţări sunt protejate de legile care fac obligatorie înscrierea acestor avertismente pe ţigări, de două ori mai multe decât acum doi ani, data ultimului raport. În Canada, prima ţară din lume care a introdus în 2001 avertismente mari pe pachete, trei foşti fumători din zece au spus că acestea i-au ajutat să se lase de fumat şi peste un sfert au arătat că astfel au fost împiedicaţi să se apuce din nou. Comportamente asemănătoare se întâlnesc în Australia, Brazilia, Singapore şi Thailanda.
Avertismentele însoţite de imagini au un impact mai mare decât cele care n-au decât text, mai ales în ţările unde analfabetismul este ridicat, arată raportul, care recomandă înnoirea periodică a imaginilor pentru a păstra efectul. Þările care afişează cele mai mari avertismente sunt Uruguay (80% din pachet), Mexic (65%) şi insulele Mauricius (65%). Potrivit OMS, fumatul este prima cauză a deceselor 'evitabile' în lume, făcând şase milioane de victime în fiecare an.
ªi în România legislaţia antifumat a evoluat mult...cel puţin pe hârtie. Aflată în urmă cu câteva săptămâni într-un loc public dintr-un Mall din Tâgu-Mureş, în compartimentul de nefumători împreună cu doi copii mici, observ cum doi tineri, aşezaţi la masa de alături, fumează nestingheriţi. Nu am fost neaparat surprinsă de gestul lor (câţi oameni se gândesc înainte de a-şi aprinde o ţigară că ar fi poate mai bine să îi protjeze pe cei din jur mai ales pe cei mici) ci de faptul că aveau şi scumiere în faţă. Surpriza a venit în momentul în care am abordat chelnerul arătându-i tabla: Loc pentru Nefumători! Acesta cu zâmbetul pe buze ne-a explicat: patronul ne-a spus că se poate fuma oriunde...