Stenturile urologice Allium Medical disponibile pentru pacienţii din România
Acesta a subliniat că noile stenturi oferă şansa menţinerii tractului urinar fiziologic, în anumite cazuri rezolvate astăzi prin drenaj urinar extracorporal.
La rândul său, dr. Lazăr Octavian de la Spitalul Fundeni a evidenţiat că utilizarea acestor stenturi în practica urologică poate fi o alternativă la alte procedee chirurgicale care implică suferinţă şi durate de spitalizare de ordinul săptămânilor.Stenturile au adaptabilitate clinică, nu permit creşterea de ţesut în interiorul lumenului şi reduc semnificativ riscul de formare de piatră şi calcifieri, sunt uşor de aplicat, sub anestezie loco-regională, iar îndepărtarea lor în caz de nevoie este simplă şi total atraumatică. În cazul pacienţilor cu afecţiuni maligne, care necesită intervenţii în zona urologică, acestea sunt de preferat.
Noua generaţie de stenturi urologice Allium Medical este disponibilă pentru pacienţii din România începând din vara acestui an pentru sfera urologică: stenturi uretrale (stenturile bulbare; stenturile prostatice şi stenturile de col de vezica); stenturi ureterale. Compania Allium Medical din Israel este specializată în cercetarea, dezvoltarea şi producerea de stenturi cu indicaţii speciale, altele decât cele cardiace.
Costul unui stent este de 1.500 euro, iar pentru perioada următoare se fac demersuri pentru a fi decontate de CNAS, având în vedere că un număr mare de persoane au nevoie de ele. Zilnic în centrele mari urologice vin aproximativ 2-3 pacienţi care au nevoie de sondă.