Evaluarea performanţelor angajaţilor din sistemul sanitar
Pentru funcţiile de execuţie, criteriile de evaluare a performanţelor profesionale individuale vizează: cunoştinţe şi experienţă profesională; promptitudine şi operativitate în realizarea atribuţiilor de serviciu prevăzute în fişa postului; calitatea lucrărilor executate şi a activităţilor desfăşurate; asumarea responsabilităţilor prin receptivitate, disponibilitate la efort suplimentar, perseverenţă, obiectivitate, disciplină; intensitatea implicării în utilizarea echipamentelor şi a materialelor cu încadrarea în normative de consum; adaptarea la complexitatea muncii, iniţiativă şi creativitate, cât şi condiţii de muncă, se mai arată în proiectul de ordin.
Pentru funcţiile de conducere, se vor utiliza şi alte criterii, printre care: cunoştinţe despre scopul, obiectivele şi rolul compartimentului în ansamblul unităţii;capacitatea de a lua decizii optime şi asumarea răspunderii în legătură cu acestea; capacitatea de organizare şi de coordonare a activităţii compartimentului; capacitatea de a crea în compartimentul condus un climat stimulativ, neconflictual şi de bună colaborare cu alte compartimente.
Procedura de evaluare a performanţelor profesionale nu se va aplica persoanelor angajate ca debutanţi. Pentru aceştia, evaluarea se va face după expirarea perioadei corespunzătoare stagiului de debutant. În cazul angajaţilor al căror contract individual de muncă este suspendat, potrivit legii, evaluarea se va face la expirarea unui an de la reluarea activităţii. Pentru angajaţii promovaţi într-o altă funcţie de execuţie sau într-o funcţie de conducere, precum şi pentru cei angajaţi din afara unităţii, momentul de evaluare se stabileşte de conducerea fiecărei instituţii publice. De asemenea, procedura de evaluare nu se aplică nici în cazul angajaţilor aflaţi în concediu plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la doi ani, pentru care evaluarea se face la expirarea unui an de la data reluării activităţii şi angajaţilor care nu au prestat activitate în ultimele 12 luni, fiind în concediu medical sau în concediu fără plată, acordat potrivit legii, pentru care momentul evaluării se stabileşte de conducerea fiecărei instituţii publice.