O dietă sănătoasă ajută creierul micşorând riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, însă o schimbare de dietă nu le poate ajuta pe persoanele care au deja probleme legate de memorie, conform concluziilor unui nou studiu. Acest studiu a măsurat nivelurile biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer, inclusiv nivelul anumitor proteine din măduva spinării. De-a lungul acestui studiu de 4 săptămâni, la participanţii sănătoşi care au mâncat alimente nesănătoase -
bogate în grăsimi saturate şi în zahăr - s-au observat modificări ale acestor biomarkeri (insulina, colesterol, glucoza din sânge, nivelul lipidelor şi al fluidului cerebrospinal) care indică un început de afectare sau îmbolnăvire a creierului. "Dieta poate fi un important factor modulator al riscului de Alzheimer", conform concluziilor acestui studiu.
Participanţii la studiu care înregistrau deja minore probleme de memorie şi au primit hrană sănătoasă, au înregistrări schimbări minore ale biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer. Acest studiu este publicat în numărul din iunie al revistei Archives of Neurology.
Au existat şi alte studii care au evidenţiat legătura dintre dietă şi abilităţile cognitive. Spre exemplu, unele studii au indicat faptul că există un raport de asociere între obezitate şi un risc crescut de a suferi de demenţă.