
Aproape 20.000 de americani sunt spitalizaţi anual cu leziuni hepatice din cauza consumului excesiv de Acetaminofen, cunoscut sub numele de Paracetamol, relatează în ultimul său număr New Scientist. Jennifer King de la Northwestern University din Chicago subliniază: clienţii cumpără cu uşurinţă şi fără să se gândească la potenţialul toxic al analgezicelor disponibile liber în comerţ. În cadrul unui studiu, King şi câţiva colegi
ai săi au intervievat 45 de persoane în scopul de a stabili atitudinea lor faţă de astfel de medicamente. Ca urmare, doar 19 persoane au declarat că citesc ingredientele de pe etichetă şi numai 14 dintre cei chestionaţi cunoşteau că principalul component al popularelor analgezice Tylenol este Acetaminofenul.
Prin urmare, există riscul real de supradozaj, avertizează oamenii de ştiinţă, care sugerează o etichetare universală pentru Acetaminofen, care să conţina informaţii cu privire la doza maximă admisă şi posibilele efecte negative asupra ficatului.
În plus faţă de reacţia la ficat, Paracetamolul poate provoca anemie, colică renală, alergie manifestată ca erupţie pe piele. Astfel, leziunile hepatice sunt posibile atunci când se iau mai mult de 10 grame de paracetamol. Primele simptome ale supradozajului sunt resimţite în termen de 12 de ore şi aceasta poate duce la comă, aritmii şi chiar deces, avertizează experţii.