Ministrul Sănătăţii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet
El a subliniat că dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti în partea de vest a ţării, 'în ritm alert', a ţinut cont şi de faptul că în foarte scurt timp se va publica directiva de servicii transfrontaliere, care, practic, liberalizează piaţa serviciilor medicale în interiorul UE şi pentru a limita fenomenul de plecare a unor cetăţeni români în străinătate pentru tratamente, fenomen mai accentuat în zona frontierei de vest. 'Urmează însă ca necesară, fără a dori să generalizez, schimbarea mentalităţii personalului medical şi o bună relaţie pacient-medic', a punctat ministrul.
Cseke a evidenţiat rolul municipalităţii Oradea, care este printre cele patru autorităţi locale care s-au înscris în proiectul-pilot pe care MS vrea să-l demareze, aflat în dezbatere publică, pe site-ul MS, privind posibilitatea de a acorda sume în plus medicilor şi asistenţilor medicali, în funcţie de criterii de performanţă.
Reabilitarea clădirii principale a Spitalului Municipal, înfiinţat şi construit în 1969, pe baza unui proiect suedez, a început în anul 2005 prin gestul onorific al unei fundaţii greco-catolice care a oferit 50.000 de euro pentru secţia de chirurgie. Alături de donaţii adunate în patru ani, ce se ridică la suma de un milion de euro şi bani de la bugetul local, în acel an a început şi MS să finanţeze unele lucrări, ajungând ca în perioada 2005-2011 suma să fie de peste 30,6 milioane de lei.
Un alt proiect pentru care autorităţile locale au primit sprijinul MS este Centrul oncologic, pentru care ministerul a alocat sume considerabile şi care va fi construit în imediata vecinătate a Spitalului Municipal. Licitaţia este finalizată, contractul este încheiat şi în scurt timp vor fi demarate lucrările. 'Este un alt proiect ambiţios, complex, dar absolut necesar. Am speranţa că aşa cum promisiunea noastră privind Spitalul Municipal şi cel Judeţean a fost ţinută, şi promisiunea pentru centrul oncologic va fi finalizată', a spus ministrul.
De asemenea, în prezent continuă lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean, care vor fi încheiate probabil în toamnă, se lucrează la proiectul unui sediu adecvat al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru care au fost făcute demersurile în ceea ce priveşte clădirea serviciului, după care vor fi alocate şi fondurile necesare. Iar Maternitatea Oradea a rămas în programul naţional de modernizare, printr-o finanţare de la Banca Mondială de aproape două milioane de euro.