La ce riscuri se expun pacienţii care iau Xenical sau Alli
De asemenea, asociaţia americană a consumatorilor Public Citizen a cerut agenţiei pentru medicamente 'Food and Drug Administration' retragerea de pe piaţă a orlistatului. Asociaţia, care a mai făcut o asemenea cerere acum câţiva ani, este îngrijorată de riscul de afecţiuni hepatice severe care pot duce chiar la deces, de pancreatite acute, uneori mortale, şi de afecţiuni renale acute. La rândul lui, grupul GlaxoSmithKline, care comercializa Alli din 2009 în Europa (de mai mult timp în Statele Unite) a comunicat că va renunţa la vânzarea acestui medicament, din motive oficiale, de natură economică.
În Franţa, Alli face parte din medicamentele controlate de Agenţia franceză pentru securitatea produselor sanitare /AFSSAPS/, din cauza riscului de folosire abuzivă, de producere de tulburări pancreatice şi 'a unui semnal recent legat de producerea de afecţiuni hepatice'. 'Nu avem semnale care să justifice întreruperea comercializării, dar raportul beneficiu/riscuri este în curs de reevaluare pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare', precizează directorul AFSSAPS.
În ceea ce priveşte Xenicalul, comercializat de peste zece ani, el a fost prescris unui număr de 38 de milioane de persoane din lumea întreagă, arată firma Roche, care pare neîncrezătoare în ceea ce priveşte riscul de insuficienţă renală.