Bugetul Registrului Naţional al Donatorilor de Celule Stem a fost suplimentat
În urma acestei suplimentări, bugetul Registrului ajunge la aproximativ 8 milioane de lei, fapt care conduce la demararea funcţionării instituţiei fără disfuncţionalităţi financiare. Anul acesta, suma ajunge pentru testarea unui număr de 3400 probe de sânge, 1700 dintre acestea fiind deja recoltate şi stocate în perioada 2009-2011.
S-a aprobat şi Memorandumul pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem , precum şi din cadrul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof.Dr.C.T.Nicolau” Bucureşti, cu respectarea dispoziţiilor art.22 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost aprobat un număr de 14 posturi, care urmează a fi nominalizate pe categorii profesionale de către directorul general al Registrului. De asemenea, pentru ca Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof.Dr.C.T.Nicolau” Bucureşti să poată desfăşura activitatea specifică necesară Registrului, s-a suplimentat cu 10 posturi structura acestei instituţii.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem oferă pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne cu evolutie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestor pacienţi.
Instituţia se bazează pe o reţea de colectare şi transplant de celule stem şi are rolul de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de un transplant medular. De asemenea, funcţionarea Registrului ar duce în scurt timp la realizarea unor economii semnificative. O procedură de transplant de la un donator neînrudit costă în România aproximativ 40 000 de euro, comparativ cu o procedură efectuată într-o clinică din străinătate unde intervenţia poate să depăşească 130 000 euro.
Incidenţa bolilor de sânge este în continuă creştere în ţara noastră. Dacă în 1970 se întregistrau 403,9 cazuri la 100 000 de locuitori, în 2009 au fost întregistrate 714, 9 cazuri la 100 000 de locuitori.