
La 12 aprilie, OMS a emis un avertisment potrivit căruia virusul rujeolei a fost "exportat" din Franţa către mai multe ţări, printre care România, Danemarca, Germania, Rusia, Italia şi Belgia. În Franţa s-au înregistrat, numai în ianuarie şi februarie, peste 3.700 de cazuri. În România s-ar putea declanşa o epidemie de rujeolă. Medicii ne recomandă să ne vaccinăm. "Oricând există pericolul declanşării unei epidemii, pentru că rujeola
este o boală infecţioasă care se transmite extrem de rapid. În cazul unei epidemii, ceea ce putem face este să imunizăm populaţia din jurul focarelor", a declarat prof. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.
Cele mai multe dintre cazurile de anul acesta se înregistrează în comunităţile de romi. În prezent, ponderea copiilor cu vârste între 12 luni şi 7 ani care au fost vaccinaţi contra rujeolei este de 92%, potrivit lui Geza Molnar. Specialiştii recomandă populaţiei să se imunizeze, ca principală măsură de prevenire a îmbolnăvirii.
Rujeola, cunoscută sub numele de pojar, este o boală infecţioasă virală extrem de contagioasă, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare, precum şi erupţii cutanate. Boala este mai gravă în cazul copiilor mici. Netratată, rujeola poate avea complicaţii grave, printre care otita, pneumonia şi encefalita.