De curând, nutriţioniştii au declarat că, departe de a fi un aliment ce trebuie evitat, pâinea este un aliment benefic chiar şi în curele de slăbit. Este plină de nutrienţi esenţiali - vitamine şi minerale, mai ales dacă se optează pentru varietăţile de pâine integrală, cu nuci, seminţe sau fructe uscate. Dar chiar şi mult-hulita pâine albă are o anumită valoare nutritivă, deoarece este o importantă sursă de calciu. După ani de zile în care a fost demonizată de gardienii
dietelor, pâinea - coaja, miezul şi opţional un strat gros de unt - a revenit în atenţie. Între timp, o nouă carte americană, The Carb Lover’s Diet (Dieta iubitorilor de carbohidraţi) insistă că pâinea, departe de a îngrăşa, ajută de fapt la arderea caloriilor: pâinea integrală este bogată în ”amidon rezistent”, un tip de carbohidrat care îţi permite să te simţi sătul mai mult timp pentru că este greu de digerat. Studiile arată că amidonul rezistent poate ajuta la stoparea poftei de mâncare, la controlarea nivelului de zahăr din sânge şi la creşterea metabolismului, afirmă autorii cărţii, Ellen Kunes şi Frances Largeman-Roth. Întrucât are doar 80-100 de calorii pe felie, pâinea poate ajuta la pierderea greutăţii, cât timp nu pui pe ea creveţi cu maioneză.



