La Seul se desfăşoară experimentul secret cu durata de o săptămână, unde cei mai buni experţi în clonare din Marea Britanie, Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii lucrează la modalităţi de tratare a bolilor incurabile cu ajutorul celulelor stem, informează AFP. Oamenii de ştiinţă sunt coordonaţi de expertul sud-coreean Hwang Woo-Suk, de Gerald Schatten de la ªcoala de Medicină a Universităţii din Pittsburgh şi de către "părintele" lui Dolly (prima oaie clonată), profesorul Ian Wilmut de la Institutul Roslin din Scoţia.
Obiectivele experimentului nu au fost date publicităţii, ceea ce ştim din declaraţia lui Gerald Schatten este că acest experiment va reprezenta "un punct de cotitură" pentru ştiinţă pentru că îşi propune să combine rezultatele obţinute până în prezent în domenii precum clonarea şi studiul celulelor stem pentru a obţine nişte metode de tratament a bolilor considerate în prezent incurabile.
Celulele stem poartă informaţiile genetice ale pacientului, ele fiind extrase din embrioni umani clonaţi obţinuţi prin combinarea celulelor adulte prelevate de la pacienţi şi a ovulelor umane de la donori, susţin oamenii de ştiinţă. Prin această metodă se obţin celule "sănătoase" identice cu ale pacientului şi care prin urmare nu vor fi respinse de sistemul imunitar al acestuia.
Hwang Woo-Suk, profesor la Universitatea Naţională din Seul şi Gerald Schatten sunt coautorii unui studiu publicat în luna mai a.c. în care susţin că au obţinut celule stem "terapeutice".
Echipa de oameni de ştiinţă de la condusă de Hwang de la Universitatea din Seul a anunţat de asemenea tot în luna mai un important progres în practica transplantului de organe între specii diferite. Cercetătorii conduşi de Hwang au descoperit modalităţi de a împiedica spre exemplu organismul unor maimuţe să respingă transplanturile de organe prelevate de la porci, deschizând astfel drumul spre folosirea organelor sau a celulelor de la anumite animale pentru înlocuirea organelor şi/sau celulelor bolnave la om. Printre bolile care ar putea fi învinse astfel se numără maladia Parkinson şi diferitele forme de diabet.(Rompres)