Complexele manifestări ale dragostei în procesele cognitive
Noul studiu, denumit 'Neuroimaginea dragostei', prezintă o serie de regiuni ale creierului cu denumire mult prea puţin romantice, cum ar fi girusul frontal dorso-lateral, sau substanţe chimice de sinteză, precum dopamina sau oxitocina, care stimulează zone cerebrale ce sunt active şi la persoanele care folosesc droguri, sugerând că un îndrăgostit trece prin senzaţii asemănătoare unui consumator de cocaină.
'Deşi multe teorii ale senzaţiilor au clasat dragostea ca pe o emoţie primară, iubirea este mult mai mult decât atât', susţine coordonatorul acestui studiu, Dr. Stephanie Ortigue, de la Rutgers University, în SUA. 'Dragostea include atât emoţii de bază dar şi emoţii complexe, mecanisme de orientare spre obiectiv şi alte mecanisme cognitive', mai adaugă ea.
Conform studiului, puterea dragostei este mai mare decât instinctul sexual, pentru că, susţin autorii, uneori persoanele a căror dragoste este neîmplinită recurg la gesturi extreme, cum ar fi suicidul, sau cad pradă depresiilor, însă niciodată nu s-a sinucis cineva după ce a fost refuzat pentru o partidă de sex.