Un nou vaccin pelungeşte viaţa bolnavilor de cancer cerebral
De asemenea, în cazul pacienţilor vaccinaţi, tumorile canceroase operate au reapărut după o perioadă mai lungă (14,2 luni) comparativ cu cei care nu au primit acest vaccin (6,3 luni). 'În aproximativ o treime din toate cazurile de glioblastom se remarcă o genă responsabilă de virulenţa tumorii', subliniază Dr. John Sampson, profesor de neurochirurgie la Universitatea Duke din North Carolina, unul dintre coautorii studiului. 'Folosirea acestui vaccin a avut ca rezultat eliminarea tuturor celulelor canceroase care conţin această mutaţie genetică la 17 dintre cei 18 pacienţi vaccinaţi', precizează şi Dr. Darell Bigner, directorul centrului de studiu a tumorilor cerebrale de la aceaşi universitate, coordonatorul studiului.
La studiu au participat 35 de bolnavi, dintre care 17 au fost păstraţi ca grup martor, fără a fi vaccinaţi. Cei 35 de bolnavi au fost operaţi în prealabil şi apoi au primit tratamentul obişnuit, prin radiologie şi chimioterapie. Acest vaccin denumit rindopepimut (CDX-110) a fost creat de compania Celldex Therapeutics.
Glioblastomul este cea mai gravă formă de cancer cerebral, bolnavii având o speranţă medie de viaţă de 1 an după primul diagnostic.