Consumul de acizi graşi trans şi grăsimi saturate, care se găsesc, de exemplu, în cartofii prăjiţi, ar putea creşte riscul unei depresii, arată un studiu realizat de cercetători spanioli şi publicat recent în Statele Unite. Acesta confirmă rezultatele altor studii, care au legat mâncarea nesănătoasă de depresie. Cercetătorii spanioli au mai constatat că uleiul de măsline - bogat în acizi graşi mononesaturaţi (omega 9), des folosit în bucătăria mediteraneană -, ca şi
alte uleiuri vegetale şi peştele gras, care conţin grăsimi nesaturate, contribuie la scăderea riscului de dezvoltare a unor boli mentale.Autorii studiului au analizat regimul alimentar şi felul de viaţă al unui număr de circa 12 000 persoane timp de şase ani. La începutul studiului, niciunul din participanţi nu era depresiv. La sfârşit, 657 dintre ei sufereau de depresie. Cercetătorii au constatat că cei care consumaseră acizi graşi trans şi grăsimi saturate „prezentau un risc cu 48% mai mare să facă depresie decât cei care nu mâncaseră alimente care conţin acest tip de grăsimi”. Ei au ajuns la concluzia că, „cu cât cantitatea de acizi graşi trans a fost mai mare, cu atât efectele asupra sănătăţii mentale a voluntarilor au fost mai severe”, spune un cercetător spaniol.
Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică americană PLoS ONE. /Agerpres/



