Specialiştii din Cluj se pregătesc pentru primul transplant de inimă artificială
Modalitatea în care aceste dispozitive vor fi plătite, în viitor, părţii italiene, precum şi cea privitoare la transferul procedurilor chirurgicale de către specialiştii de la Roma vor fi stabilite în a doua jumătate a acestui an, a precizat Tudor Simionescu. Directorul Institutului Inimii a arătat, totodată, că există deja o listă cu pacienţii care vor fi supuşi implantului cardiac, dar care nu este încă definitivă. Pacienţii cu prioritate vor fi reevaluaţi, pentru a se vedea care este stadiul bolii în faza pregătirilor pentru intervenţia chirurgicală.
Potrivit directorului Tudor Simionescu, specialiştii italieni sunt cei care au ales Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung, ca urmare a multiplelor performanţe medicale obţinute de colectivul de medici clujeni. "Sincer, nu ştiu sursa sigură prin care chirurgii italieni au aflat despre performanţele medicale de la Institutul Inimii, dar întâmplarea este fericită", a spus Tudor Simionescu.
Echipa operatorie care va veni de la Roma la Cluj-Napoca pentru transplantul de inimă artificială va fi condusă de coordonatorul Programului Naţional de Transplant Cardiac din Italia. Totodată, Vaticanul este interesat şi a susţinut acest program de implant cardiac în Spitalul "Bambino Gesu", pe care îl deţine, iar în luna decembrie 2010 o echipă de medici ai acestei unităţi sanitare a prezentat tehnica transplantului de inimă artificială la Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu''.
La Cluj-Napoca nu s-au efectuat transplanturi de inimă până la ora actuală, a arătat directorul Tudor Simionescu, precizând însă că în institut se fac anual în jur de 2.000 de intervenţii complexe de chirurgie cardiacă.