În ce condiţii puteţi beneficia de tratament în străinătate
Cum poate omul de rând să beneficieze de tratament în străinătate? Cardul european de asigurat îi permite titularului să primească tratament medical, dar numai în cazuri de urgenţă. Există însă şi o a doua posibilitate. "Se eliberează acest formular E 112, dar nu oricui care vrea tratament în străinatate, pentru că neapărat vrea el, ci doar dacă se constată că serviciile solicitate nu se pot acorda în acel moment în România", a declarat medicul şef al CNAS, Marius Filip.
Aprobarea se poate obţine, de exemplu, în situaţia în care pacientul are nevoie de transplant şi intervenţia nu se poate efectua în acel moment în România. Se pot cere bani de la Casa de Asigurări şi în situaţia în care o persoană s-a tratat pe cont propriu intr-o clinică europeană. Însă pacienţii aflaţi în această situaţie vor recupera doar o parte din sumă, deoarece Casa decontează serviicile medicale, la valoarea celor din România.
În 2010, 953 de romani au primit aprobare pentru tratament în străinătate în baza formularului E 112, iar alţi peste 220.000 de români au cerut cardul european de asigurat. Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru tratamentele în străinătate a fost în 2010 de aproape 11 milioane de lei.