Medicii de familie avertizează asupra posibilei distrugeri a reţelei de medicină primară
'Orice măsură aberantă pentru exercitarea profesiei de medic de familie se va repercuta mai ales asupra pacientului. Cele mai evidente exemple sunt plafonarea prescripţiilor la medicul de familie, ideea limitării stricte la 20 consultaţii plătite pe zi, lipsa unor criterii clar definite referitoare la ce va însemna consultaţie plătită', a declarat joi, presei, Magda Ibănescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Iaşi.
La rândul său, Anca Deleanu, preşedinta Societăţii Medicină de Familie Iaşi susţine că responsabilii sistemului au propus 'o falsă reducere de costuri exact acolo unde se impunea o suplimentare: medicina din mediul rural'.
Potrivit acesteia, ultimul proiect al ministerului de resort reduce practic la zero sporurile acordate cabinetelor medicale din mediul rural. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât aceste cabinete sunt cele care asigură ţăranilor asistenţa medicală iar, uneori, unicele rezolvări ale problemelor medicale.
'Anunţăm pe această cale că ne delimităm hotărât de măsurile pe care CNAS şi MS, prin proiectele de Contract Cadru şi Norme pentru anul 2011, vor să le ia şi atragem atenţia asupra faptului că distrugerea reţelei de medicină primară înseamnă practic prăbuşirea întregului sistem de asistenţă medicală', a precizat dr. Deleanu.
În condiţiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare de MS şi CNAS, PMF şi SMF vor recomanda tuturor medicilor de familie să nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale şi să îşi pregătească actele pentru emigrare, iar până la obţinerea lor să lucreze în regim privat total, respectiv, fără contract cu Casa de Asigurări. /Agerpres/