Un nou centru de zi pentru copiii cu autism, din ianuarie, la Bucureşti
Numai în Clinica de Psihiatrie Pediatrică de la Cluj între 2006 şi 2010 au fost înregistrate 4.300 de cazuri. Aceasta a precizat că în România nu există o statistică privind numărul celor afectaţi, dar, susţine ea, sunt de ordinul sutelor, în America este un caz la 97 de copii, iar în Germania 1,66 la sută.
Potrivit Simonei Naghiu, cauzele acestei boli nu sunt cunoscute, dar între factorii care ar putea dezvolta boala se numără vaccinarea împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, poluarea cu metale grele, factori genetici. Aceasta a insistat asupra necesităţii educării părinţilor, care de multe ori nu acceptă boala. Semnele bolii apar la un an şi jumătate-trei ani şi sunt multe cazuri nediagnosticate. ''Dacă terapia începe devreme la copiii cu elemente de autism, vindecarea poate ajunge la 100 la sută. La cei care au boala nu se obţin aceleaşi rezultate'', a menţionat Simona Naghiu.
Ea a arătat că acum copiii sunt trataţi în Centrul Napocensis, unde sunt 30 de copii, iar prin deschiderea centrului de zi numărul acestora va ajunge la 45. Tratamentul pentru o lună ajunge la 2.500 de lei, în care intră două terapii pe zi şi terapii ocupaţionale, grădiniţa fiind plătită separat. ''Anul acesta a fost adoptată o lege pentru aceşti copii, dar normele de aplicare nu sunt încă finalizate. Potrivit actului normativ, copiii cu autism se tratează în centre care sunt pe lângă Laboratoarele pentru Sănătate Mintală, nu se ştie însă cât din costuri va suporta casa de asigurări. (...) În România, unui adolescent care ajunge la 18 ani cu această boală i se schimbă diagnosticul în schizofrenie ceea ce nu este normal'', a menţionat Simona Naghiu.