Merele, leacul cel mai la îndemână împotriva senilităţii
Alchenele ajung în organism pe calea aerului, din gazele de eşapament şi fumul de ţigară, însă şi unele produse alimentare conţin această substanţă nocivă. Recent, alchenele au fost descoperite şi în cartofii prăjiţi. Aceşti compuşi otrăvesc practic neuronii din creier, afectând substanţial conductivitatea între celule. Pe cale de consecinţă, apar probleme cu memoria şi orientarea în spaţiu - primele semne ale marasmului cognitiv al vârstei a treia.
Specialiştii de la Montefiore Medical Center din New York au constatat că anumiţi compuşi chimici pot inhiba efectul toxic al alchenelor. Astfel, în cadrul unui experiment de laborator pe culturi izolate de celule nervoase la şoareci, polifenolii extraşi din mere (substanţă ce se regăseşte şi în frunzele de măr) au îmbunătăţit semnificativ conductivitatea afectată de alchene. Merele nu sunt singurele fructe cu acest efect terapeutic. Acelaşi efect îl au strugurii şi vinul roşu, susţine expertul în neurotoxicologie Richard M. LoPachin. El crede că tocmai fitocompuşii pot deschide o nouă eră în lupta împotriva bolilor care distrug creierul şi mintea persoanelor în vârstă.
Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă senilă. Anual, ostatici ai acestei boli sunt aproape 30 de milioane de oameni. Conform previziunilor OMS, până în 2050, numărul celor afectaţi de această maladie ar putea ajunge la 100 milioane de oameni. În prezent, boala este considerată incurabilă.