Raport socant al CE: Kosovo a 'îngrăşat' prizonieri sârbi pentru traficul de organe
Este doar o parte a ororilor dezvăluite de fostul magistrat elveţian şi actual parlamentar al Consiliului Europei, Dick Marty, într-un raport dat publicităţii joi la Paris, care face referire la războiul balcanic dintre 1999 şi 2000 în plin conflict între sârbi şi albanezo-kosovarii şi haosul dintre bandele mafiote reorganizate în grupuri militare unite de clanuri. Raportul îl implică pe unul din şefii UCK, Hashim Thaci, ales duminică prim ministru al Kosovo. Potrivit lui Marty, Thaci era unul din liderii aşa-numitului 'Grup de la Drenica', după numele văii în care opera şi care a participat la traficul de organe.
Fostul magistrat nu precizează câte asasinate s-au produs pentru a comercializa rinichii /justiţia sârbă estimează la 500/. La conferinţa de presă Marty s-a scuzat spunând că este vorba de un raport elaborat la cererea Consiliului Europa şi nu de o anchetă judiciară, unde nu sunt semnalaţi nici vinovaţii nici cei nevinovaţi, ci doar calea ce trebuie urmată de alte instanţe judiciare. În timpul şederii sale în Kosovo, Marty a intervievat zeci de martori direct implicaţi: soldaţi, victime ale violenţelor, rude ale celor dispăruţi sau morţi, membri ai instituţiilor judiciare internaţionale, procurori, poliţişti, personal al Crucii Roşii...
'Am văzut teama din ochii lor', a spus el, asigurând că mărturiile sunt anonime pentru că nu poate garanta securitatea nimănui. 'Sunt lucruri pe care le ştie toată lumea, dar nimeni nu spune nimic'. Însăşi structura Kosovo şi cea a Albaniei, urzită în jurul clanurilor îngreunează investigaţia: 'Mulţi mafioţi preferă să stea zeci de ani la închisoare şi să obstrucţioneze justiţia, decât să denunţe vreun membru al clanului, se arată în raport. Se relatează, de asemenea, cum erau transferaţi prizonierii dintr-un loc în altul în maşini neînmatriculate, în mijlocul unei ţări cufundată în haos, cu o poliţie sârbă în retragere, forţe internaţionale nedesfăşurate şi un teritoriu lăsat la mâna clanurilor ma fiote reconvertite în unităţi ale armatei de eliberare.
Este semnalată şi o 'sinistră casă galbenă' din localitatea kosovară Rripe, proprietate a familiei K., ţintă a mai multor investigaţii, scenariu de asasinate şi loc de destinaţie pentru mulţi prizonieri. Este citată fără să i se dea locul şi o clinică 'ultimul răcnet' organizată pentru traficul de organe, unde cadavrelor le erau extirpaţi rinichii. Potrivit mărturiilor, mulţi prizonieri ştiau că vor muri împuşcaţi şi că organele lor aveau să fie vândute pe piaţa neagră. În timp ce erau mutaţi dintr-un loc în altul, îi implorau pe soldaţi să nu lase 'să fie tăiaţi în bucăţi'. Probabil că îşi dădeau seama de soarta lor când venea medicul să le facă analize de sânge şi un test obligatoriu de 'compatibilitate imunologică'.
Marty a denunţat impunitatea de care au beneficiat autorii acestor practici, rezultat al legii tăcerii care guvernează în Kosovo şi al slabei voinţe internaţionale pentru a-i judeca pe responsabili, având în vedere că, în opinia sa, marile puteri ştiau de existenţa acestor atrocităţi. Kosovo, independent din 2008, asigură că acuzaţiile sunt complet nefondate. SUA au cerut dovezi, în timp ce Marty a ripostat: 'Dovezile sunt aici, nu trebuie decât să le verificaţi'. Raportul a fost aprobat de Comisia parlamentară a Consiliului Europei. /Agerpres/