S-a convenit cu industria farmaceutică alocarea a 1.200 de miliarde de lei vechi lunar, până la sfârşitul acestui an, pentru plata medicamentelor compensate către farmacii, iar cu Colegiul farmaciştilor s-a stabilit ca acest buget să nu depăşească cu mai mult de 5% limita menţionată, a anunţat într-o conferinţă de presă Cristian Vlădescu, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Au fost plătite datoriile aferente anului 2003 şi a fost demarat procesul de plată a celor pentru anul 2004, a mai adăugat dânsul.
Consumul de medicamente gratuite şi compensate a crescut cu aproximativ 50% în semestrul întâi al anului 2005, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2004, a anunţat CNAS.
Lista bolilor cu transmitere sexuală pentru care se acordă medicamente compensate 100% a fost completată cu două afecţiuni, gonoreea şi infecţia cu chlamidia, având în vedere că incidenţa lor a crescut substanţial, a mai declarat Cristian Vlădescu.
Totodată, prin OUG 107/2005 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări de sănătate, CNAS este autonomă, fără a mai avea statutul de secretariat de stat în structura Ministerului Sănătăţii.
De acum încolo CNAS gestionează direct Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. De asemenea, actul normativ impune o mai mare rigoare în achitarea contribuţiilor datorate fondului, prevăzându-se diminuarea automată a pachetului de servicii medicale de bază în cazul neplăţii timp de trei luni. Plata contribuţiei la acest fond se va face pentru toate formele de venituri asimilate salariilor.
Totodată, conform ordonanţei citate, lucrătorii aflaţi în străinătate care îşi păstrează domiciliul sau reşedinţa în ţară vor plăti contribuţia pe perioada cât sunt plecaţi, cel puţin la nivelul de 6,5% dintr-un salariu de bază minim brut pe ţară.
Asigurări facultative de sănătate vor putea fi încheiate şi de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, de membrii misiunilor diplomatice acreditate în România şi de apatrizi, în aceleaşi condiţii în care se ofereau până în prezent cetăţenilor străini aflaţi în ţara noastră. Textul Ordonanţei 107/2005 poate fi consultat pe site-ul www.cnas.ro.
Reorganizarea CNAS este în curs de desfăşurare, definitivându-se etapa concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori generali ai caselor judeţene de asigurări de sănătate. Aceştia vor încheia contracte de management, iar activitatea lor va fi evaluată anual.(Rompres)