Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă persoanelor care deţin şi cresc porci pentru consum în gospodăria proprie să solicite asistenţă veterinară înainte de sacrificarea tradiţională şi să efectueze examenul trichineloscopic. 'Recomandăm persoanelor care vor să îşi sacrifice porcii în gospodărie să solicite asistenţă sanitară veterinară pentru asomarea animalului înainte de sacrificarea în mod
tradiţional, prin înjunghiere, dar să şi prezinte probe de carne pentru efectuarea examenului trichineloscopic, care costă numai 7 lei', a declarat luni pentru Agerpres, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.Potrivit ANSVSA, asomarea (n.r orice proces provocat în mod intenţionat care determină pierderea cunoştinţei şi a sensibilităţii faţă de durere ) poate fi realizată cu pistolul cu glonte captiv sau prin electronarcoză. După sacrificarea animalului pentru consum propriu, crotaliul de identificare al animalului trebuie predat autorităţii veterinare în termen de 7 zile. De asemenea, ANSVSA reaminteşte faptul că este interzisă sacrificarea porcilor în afara incintei gospodăreşti (pe drumuri, în şanţuri etc.), iar solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic reprezintă o obligaţie legală ce trebuie respectată de către toţi cetăţenii.



