UE trebuie să aibă un rol mai activ în combaterea răspândirii infecţiilor cu virusul HIV
'În 51 de state există restricţii privind libera circulaţie a persoanelor seropozitive, discriminarea împiedicându-le, de asemenea, să aibă acces la tratament medical şi la suportul necesar', a spus europarlamentarul PSD, potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres. Corina Creţu a apreciat că politicile de combatere trebuie să vizeze în special grupurile cele mai vulnerabile, femeile şi copiii, mai ales în Africa Sub-Sahariană, unde trăiesc aproape 80% din femeile infectate cu HIV. 'Multe dintre aceste femei au contactat virusul în urma abuzurilor sexuale care au loc în aceste zone. Situaţiile cele mai critice sunt în Africa de Sud, unde rata abuzurilor sexuale este foarte ridicată, şi, în ultima perioadă, în Liberia şi Congo, unde abuzurile sexuale în masă sunt folosite ca armă de război', a declarat Corina Creţu.
Ea a explicat că peste 22 de milioane de oameni infectaţi cu HIV trăiesc în Africa Sub-Sahariană, reprezentând 68% din totalul persoanelor infectate în lume.
'Faptul că peste 33 de milioane de oameni trăiesc azi cu acest virus care continuă să se propage cu rapiditate trebuie să reprezinte un semnal de alarmă, în condiţiile în care unul din obiectivele de dezvoltare ale mileniului vizează stoparea până în anul 2015 a răspândirii HIV. Peste 2 milioane de copii trăiesc cu acest virus şi majoritatea au fost infectaţi de mame seropozitive. Prin urmare, politicile UE privind lupta împotriva HIV/SIDA trebuie să fie concentrate, în primul rând, asupra protejării femeilor', a adăugat europarlamentarul social-democrat, în cadrul dezbaterii dedicate Zilei Mondiale de Lupta Anti-SIDA, marcată anual de ONU la 1 Decembrie, începând din 1988.