Bugetul asigurărilor de sănătate, discutat de liderii coaliţiei de guvernare
Pe de altă parte ministrul Cseke Attila, a declarat luni că bugetul instituţiei pe care o conduce va fi în 2011 cu 8% mai mare decât în 2010. "În ultima variantă a bugetului, discutată în coaliţie, bugetul ministerului Sănătăţii este în creştere cu 8% faţă de anul acesta. Este un pas important. Cred că bugetul Ministerului Sănătăţii este unul sustenabil şi care va putea permite anumite programe de investiţii. Vom avea 2-3 programe prioritare, care vizează bolile cardio-vasculare, terapie intensivă, unde vom avea un proiect naţional de dezvoltarea atât pe infrastructură, cât şi pe aparatura medicală. Bugetul mai poate fi îmbunătăţit şi sper că nu va mai scădea", a declarat ministrul.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că, în ceea ce priveşte bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, acesta ar fi putut fi 'mai bun'. El a adăugat că pentru anul 2011 trebuie avute în vedere o serie de măsuri de reformă prin care numărul contribuabililor la asigurările de sănătate să crească. 'Pe bugetul Casei de Asigurări, sunt încrezător că putem avea un buget şi mai bun. În ce priveşte bugetul Fondului Unic de Asigurări de Sănătate, faţă de 2010 este o creştere cu aproape un miliard de lei. Eu susţin că avem de nevoie de continuarea unor măsuri de reformă în acest domeniu. Este vorba de scăderea fraudelor din sistem, precum şi problema excepţiilor de la contribuţia la asigurările de sănătate fiindcă nu este corect ca numai şase-şapte milioane de oameni să plătească aceste contribuţii, iar ceilalţi oameni nu', a mai spus Cseke Attila.
Acesta a explicat că în anul 2010 Ministerul Sănătăţii s-a confruntat cu o problemă financiară şi fiindcă a trebuit să plătească arieratele spitalelor.
'Anul 2010 a fost unul mai special pentru bugetul Ministerului Sănătăţii. Am fost în criză economică şi am plătit arierate din domeniul sanitar, la spitale şi în domeniul medical. Ele se ridică la 3,5 miliarde de lei, cu toate rectificările. Ele au venit de la bugetul de stat şi au plecat către Casa de Asigurări de Sănătate. Sperăm că anul viitor nu va mai trebui să plătim aceste arierate', a conchis ministrul.
În ciuda declaraţiei lui Cseke, bugetul Ministerului Sănătăţii în 2011 va fi de peste 4,4 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mică decât suma acordată anul acesta, potrivit Legii bugetului de stat publicată de Ministerul Finanţelor Publice. Suma acordată în 2011 pentru Ministerul Sănătăţii se ridică la 4.409.007.000 de lei, în condiţiile în care execuţia preliminară pe 2010 se ridică la 7,14 miliarde de lei, ceea ce echivalează cu o reducere cu 38,31%.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, lunea trecută, că CNAS va intra în 2011 cu un deficit de 3 miliarde de lei. El a menţionat că 4,5 milioane de plătitori care cotizează la fondul de sănătate cu 10,7% trebuie să asigure fondurile pentru cei peste 20 milioane de beneficiari. Bugetul Casei şi al Ministerului Sănătăţii este pe anul în curs de aproximativ 5 miliarde de euro. Cei mai mulţi bani se duc către spitale, iar din aceste fonduri spitalele folosesc pentru cheltuielile de personal 75%, circa 10% pentru întreţinere şi restul pentru serviciile de sănătate, iar cu aceste fonduri nu pot fi asigurate servicii de calitate, a susţinut acesta.
'Anul 2009 s-a încheiat cu un deficit 2,8 miliarde lei, bani care s-au rostogolit în 2010 şi au apărut în bugetul pe 2010. Anul 2010 este anul practic în care avem cele mai mari probleme în sistemul de finanţare', a explicat preşedintele CNAS. Acesta a adăugat că deficitul este de 2,5 - 3 miliarde lei şi se pune acut problema ce se va face în 2011 când, dacă nu va exista o finanţare corespunzătoare, bugetul va fi scăzut cu această sumă.