Reţeaua de telemedicină se extinde cu 17 centre
Prin facilitarea comunicării la distanţă între specialişti, telemedicina permite atât pacienţilor, cât şi cadrelor medicale o mai bună gestionare a situaţiilor de criză, micşorând timpul de diagnosticare şi oferind sprijin medical în trierea eficientă a pacienţilor.
Începutul telemedicinei de urgenţă în România este marcat în septembrie 2009, fiind data de inaugurare a proiectului-pilot. Acesta cuprinde 40 de centre medicale din judeţele Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, coordonate regional de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. În prima lună şi jumătate, fuseseră efectuate câteva zeci de apeluri, în medie trei pe zi, mare parte dintre acestea fiind cereri de asistenţă pentru cazurile deosebit de grave. După un an şi două luni de funcţionare a sistemului de telemedicină, peste 1.000 de cazuri fuseseră gestionate prin comunicarea între cele 40 de spitale şi centrul de comandă din Târgu Mureş.
Alături de specialişti din Ministerul Sănătăţii, Petrom extinde reţeaua naţională de telemedicină cu 17 centre (16 unităţi din teritoriu şi un centru de comandă la Spitalul de Clinic de Urgenţă Bucureşti - Floreasca), situate în zone de importanţă vitală atât pentru angajaţii Petrom, cât şi pentru sistemul medical românesc. Noua reţea oferă acces la servicii medicale de urgenţă de calitate pentru 12 judeţe ale României. În noua reţea de centre conectate prin telemedicină au fost incluse şi puncte critice din localităţile Lehliu, Urziceni, Titu, Feteşti, având în vedere traficul mare şi riscurile de accidente pe A1, A2 şi DN1.
Medicii de la centrul de coordonare oferă suport medical în timp real, pe baza comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a 6 indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale: puls, rată respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 şi tensiune arterială. ''Telemedicina ajută, în primul rând, la degrevarea sistemului de urgenţă. Vom gestiona mai bine cazurile grave, vom şti ce pacienţi au nevoie de transport către un centru din ţară şi vom reduce, astfel, erorile medicale. De asemenea, medicii din centrul de comandă pot oferi recomandări colegilor din teritoriu pentru stabilizarea pacientului, pe baza unei experienţe mult mai bogate. Nu în ultimul rând, telemedicina are un rol educativ: prin transfer de cunoştinţe către spitalele din ţară vom ajuta la dezvoltarea competenţelor cadrelor medicale'', a evidenţiat dr. Raed Arafat. Acesta a făcut referire şi la faptul că se va organiza pentru prima dată în România primul curs de traumatologie la standarde europene şi se vor pregăti primii instructori pentru acest segment./Agerpres/