Este nevoie de o restructurare profundă a sistemului de asigurări de sănătate
Deputatul vede şi o latură bună a introducerii coplăţii, deoarece Executivul va promova această coplată sub formă de lege organică, adică va fi trecută prin Parlament, nu prin OUG sau prin asumarea răspunderii, iar PNL va putea aduce amendamente. 'Situaţia este foarte delicată, în contextul în care avem de-a face cu un ministru care a strâns 15.000 de semnături împotriva coplăţii, în perioada în care nu era ministru. Acum este ministru şi îi place coplata', a remarcat deputatul. În opinia sa, dacă sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România nu se va schimba profund, nu se vor obţine rezultate.
'De şapte-opt ani încoace, contribuţiile strânse de la asiguraţi sunt cu până la 15% -20% mai mici decât sumele cheltuite la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş pentru că banii urmează asiguratul. Banii nu sunt adunaţi pentru bolnavii din judeţ, ci se colectează în fondul naţional, de unde urmează asiguraţii', a spus Cristian, care a ocupat şi funcţia de director al Casei Judeţene de Sănătate înainte de a deveni parlamentar.
El a explicat, astfel, de ce s-a ajuns în situaţii nedorite ca bolnavii asiguraţi din Timiş să nu beneficieze de medicaţia gratuită din spitale, spre exemplu, fiind nevoiţi să-şi cumpere tratamentul şi materialele sanitare de care aveau nevoie: pentru că banii se cheltuiau pentru tratarea unor pacienţi din toată ţara care se internau în spitalele din Timişoara./Agerpres/