Desfiinţarea magazinelor de vise intră în atribuţiile autorităţilor locale, nu ale MS
Referindu-se la acest subiect, dr. Lucian Vasiliu, de la Centrul de Detoxifiere al Spitalului de Psihiatrie 'Alexandru Obregia'', a declarat, în urmă cu două săptămâni, pentru Agerpres, că pentru persoanele care folosesc astfel de substanţe, consumul de etnobotanice are efecte mai grave decât consumul de heroină sau cocaină. 'Nu este vorba de nişte plante simple, ci de plante stropite cu substanţe de sinteză - amfetamine sau metamfetamine - care au efecte grave asupra organismului şi psihicului, dând crize asemănătoare schizofreniei de scurtă durată, la care, în funcţie de tipul de halucinaţii, cosumatorii devin agresivi cu cei din jur sau cu propria persoană, ceea ce îi face să se arunce de la etaj, să se înjunghie. Problema stă în faptul că nu este suficient să consume un pliculeţ, după o jumătate de oră consumatorii simt nevoia altui pliculeţ şi din ce în ce mai mult', a explicat medicul. El a adăugat că fenomenul este de amploare, la aceasta contribuind şi legalitatea comercializării acestor substanţe.
La Centrul de la Spitalul Obregia vin lunar în crize, cu ambulanţa, 90-100 de tineri. 'Lor li se face dezintoxicarea două săptămâni, dar apoi pleacă acasă şi, ca în cazul câinelui lui Pavlov, când văd un magazin cu etnobotanice se duc şi-şi cumpără din nou', a explicat dr. Lucian Vasiliu.
Acesta a subliniat că în majoritatea ţărilor din Europa, magazinele de etnobotanice sunt interzise, având în vedere efectele acestui tip de substanţe.
În Capitală, atât primarul general, cât şi primarii de sector deja au declarat ''război'' acestui tip de magazine. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că îşi doreşte desfiinţarea magazinelor etnobotanice, dar acest lucru nu se poate realiza fără abrogarea legii în vigoare.
Primarul general a fost de părere că ar trebui interzise şi magazinele de la parterul blocurilor, de unde copiii îşi pot procura cu multă uşurinţă aceste plante cu efecte halucinogene. Edilul-şef a menţionat că, în Bucureşti, au fost închise 32 de astfel de magazine, întrucât cererile de înfiinţare a acestora erau adresate primarului de sector, iar în obiectul de activitate nu se menţiona că s-ar comercializa astfel de plante.