Regimurile de slăbire sunt incriminate într-un raport realizat de specialişti
Regimurile sunt rareori eficiente şi au efecte nedorite. 'Regimurile nu sunt un lucru neglijabil, ci pot determina importante efecte nedorite', spune dr Lecerf. 'În 95% din cazuri, persoana ia din nou în greutate după încetarea regimului. Ba chiar persoane care n-aveau probleme de greutate înainte să ţină regimul se pot trezi supraponderale şi susceptibile să dezvolte tulburări ale comportamentului alimentar', adaugă el. În plus, restricţiile repetate provoacă 'osteoporoză, riscuri osoase şi fracturi'.
Cu cât un om recurge la mai multe regimuri, cu atât se îngraşă mai mult. 'Fiecare regim este mai puţin eficient decât cel precedent şi luarea în greutate, mai mare decât înainte', avertizează expertul. Motivul este faptul că restricţiile alimentare 'perturbă pe termen lung metabolismul' şi, în final, 'omul pierde din masa musculară, câştigând în schimb grăsime'. Regimurile alimentare sunt şi sursa unor carenţe. Raportul insistă pe faptul că cea mai mare parte a regimurilor propuse marelui public nu sunt echilibrate. 'Regimurile disponibile conţin prea puţine fibre, vitamine, minerale, glucide şi, invers, prea multă sare', adaugă specialistul.
În colimator s-au aflat îndeosebi regimurile Atkins şi Dukan. 'Regimurile hipoglucidice, cum ar fi Atkins în Statele Unite şi Dukan în Franţa, sunt deosebit de dezechilibrate. Se pare că regimul Dukan se asociază cu un risc crescut de cancer sau de boli cardiovasculare, chiar dacă niciun studiu n-a putut dovedi până acum acest lucru', insistă dr Lecerf. Un singur regim este apreciat cât de cât de medicul francez, cel la Weight Watchers, despre care spune că ar fi 'destul de echilibrat'.
Regimurile alimentare favorizează la tinere apariţia tulburărilor de ovulaţie. Îndeosebi adolescentele prezintă acest risc, pentru că ele sunt tentate să facă multe cure de slăbire. 'Se observă adesea astfel de tulburări la tinerele care vor să-şi menţină o greutate scăzută, cerută de activitatea lor sportivă', mai spune doctorul.
Colectivul de medici mai trag alarma şi asupra regimurilor pe care le ţin copiii. Dr Lecerf afirmă că a întâlnit 'tot mai mulţi copii de 2, 4, 6, 8 ani, puşi la regim, cu riscul de a-i expune unor tulburări de creştere'. El este de părere că o asemenea aberaţie este 'rezultatul unei dramatizări a greutăţii excesive şi a obezităţii infantile, care-i face pe medici să impună restricţii alimentare unor copii mici'.
Nu este recomandat deloc un regim luat de pe internet. Dr Lecerf consideră că în nicun caz obezitatea nu trebuie tratată de medici prin corespondenţă, aluzie la regimurile de slăbire care abundă pe internet. Singurul sfat pe care medicul îl dă celor care vor cu adevărat să slăbească este 'să meargă la un doctor competent, un endocrinolog sau chiar la un bun medic generalist, care va spune că primul lucru care trebuie făcut când există o problemă de greutate nu este un regim, ci apelul la un medic ce se va ocupa cu adevărat de sănătatea pacientului şi de starea lui psihologică. 'El va putea interveni eventual asupra alimentaţiei, dar în niciun caz cu restricţii dramatice', încheie el.