Chirurgia robotică ar putea fi utilizată în chirurgia reconstructivă la Spitalul Floreasca
Chirurgia plastică şi reconstructivă salvează mulţi oameni şi creşte calitatea vieţii pacienţilor, fiind vorba de victimele accidentelor, de persoane cu malformaţii, de arşi, a mai spus prof. dr. Ioan Lascăr.
'În cariera mea am făcut peste 40.000 de operaţii, dintre care 4% - 5% au fost pentru malformaţii, în ultimii ani numărul acestora a crescut.(...) Un procent de 70% dintre urgenţe sunt urgenţe traumatologice care necesită o abordare foarte complexă', a remarcat medicul.
Potrivit lui Ioan Lascăr, chirurgia plastică este cea mai dinamică, iar cazuri care în urmă cu 20 - 25 de ani nu aveau nicio soluţie acum au rezolvări performante şi se recuperează şi funcţia organului afectat, vorbind în acest sens de refacerea extremităţilor sau reconstrucţia feţei. Medicul s-a referit şi la necesitatea unei Unităţi speciale pentru arşi, aceasta existând la Spitalul Floreasca, dar fără dotările necesare. 'Bolnavul ars este cel mai complex şi costisitor, acesta necesită îngrijiri speciale, şi condiţii speciale, de aceea este necesară o unitate dedicată acestora. Sperăm ca la anul să funcţioneze', a spus medicul.
La rândul său, prof. dr. Ioan Florescu a arătat că specialitatea de chirurgie estetică nu înseamnă numai implanturi de silicon, ci şi reconstrucţie după accidente, arsuri, post traumă, reconstrucţii de nervi .
El a menţionat că acest sector al chirurgiei estetice nu a fost afectat de plecarea medicilor în străinătate, afirmând că România dispune de un corp de profesionişti foarte bine pregătit. /Agerpres/