Biserica Ortodoxă împotriva introducerii cardului de sănătate
FOR atrage atenţia că nu există niciun studiu sau evidenţă statistică prin care Ministerul Sănătăţii să arate în ce măsură acest scop nu era îndeplinit de actualele metode de atestare a calităţii de asigurat şi că soluţia întreţinerii acestui sistem de carduri este coplata, fără să existe nicio estimare transparentă a costurilor implicate de introducerea acestui sistem. Totodată, reprezentanţii FOR sunt nemulţumiţi de introducerea datelor personale pe card.
'Care este garanţia că ele nu pot fi citite, copiate (clonate), însuşite fraudulos şi/sau folosite împotriva persoanei ce deţine cardul? În ce măsură a evaluat ministerul dacă acest proiect respectă drepturile la intimitate şi protecţia datelor personale?', se arată în comunicat.
De asemenea, FOR consideră necesară obligaţia solicitării unui aviz etic de la Biserica Ortodoxă Română (BOR) privind transplantul de organe. 'Transplantul de organe nu poate face obiectul unor instrumentări generale de către stat, impersonale, lărgite la o întreagă populaţie, ci este o practică medicală între persoane concrete, punctuală şi circumscrisă în cadre specifice, negeneralizabile', apreciează FOR.
Motivele invocate de FOR pentru renunţarea la introducerea cardurilor de sănătate sunt securitatea cardurilor, protecţia datelor cu caracter personal, a dreptului la intimitate şi a libertăţii de conştiinţă.
'Introducerea cardului de sănătate depăşeşte o limită etică dincolo de care funcţiile de supraveghere şi identificare a persoanelor ce beneficiază de politici publice devine nelegitimă', se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, FOR, structură federativă fără personalitate juridică, a fost fondat la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentanţilor a 60 de organizaţii civice cu caracter cultural şi social, care au participat la Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român.