Fondul de Sănătate nu trebuie administrat de Ministerul de Finanţe
''Eu cred că banii cetăţenilor României trebuie să ajungă direct la sistemul sanitar. (...) E un pas în sensul descentralizării resursei financiare. (...) Casele judeţene de sănătate vor direcţiona banii spre spitale şi alţi furnizori funcţie de specificul zonei şi de nevoile judeţului. (...) O anumită parte să vină la Casa Naţională, urmând a fi redistribuită în funcţie de importanţa spitalelor şi institutelor pe care le are şi să încercăm să finanţăm mai mult acolo unde este nevoie şi unde se face serviciul medical de calitate'', a spus Cseke.
Ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke, a precizat că noul pachet legislativ privind eficientizarea mai multor domenii din Sănătate este finalizat, dar mai sunt de clarificat unele aspecte, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.
Potrivit lui Cseke, noul pachet legislativ mai cuprinde introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual, introducerea dreptului de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină pe competenţe stabilite de MS, cu avizul Colegiului Medicilor din România, dar şi aspecte privind relaţia contractuală între CNAS şi furnizorii privaţi de servicii medicale.
'Astăzi, Casa Naţională susţine că reglementarea legală în vigoare obligă Casa Naţională să încheie contracte cu toţi furnizorii privaţi de prestări servicii. Dorim să reglementăm foarte clar acest lucru, pentru că nu poate exista o asemenea obligaţie. Este o posibilitate, urmează să ai nişte criterii de calitate, în funcţie de acele criterii de calitate, dacă se îndeplinesc, se încheie contracte cu furnizori privaţi', a spus Cseke.
Totodată, Ministrul Sănătăţii a precizat că va introduce în noul pachet legislativ prevederea privind înfiinţarea unor comitete judeţene consultative de sănătate, ca acela înfiinţat la Suceava de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, explicând că, în urma descentralizării, este necesară o coordonare şi o colaborare la nivel judeţean între autorităţile locale care au în subordine spitale, managerii acestora, reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi autorităţile judeţene. Cseke a spus că, în cadrul acestor comitete, pot fi elaborate strategii judeţene în domeniul sănătăţii şi măsuri care se doresc a fi implementate la nivel judeţean.
Referindu-se la introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual, Cseke a spus că în acest fel se va ajunge la o mai bună predictibilitate în sistemul de sănătate. /Agerpres/