
O echipă de medici germani a anunţat progrese în domeniul implanturilor electronice retiniene, care ajută la restabilirea percepţiei vizuale la pacienţii ce au orbit ca urmare a unei boli ereditare a retinei, arată un studiu publicat miercuri într-o revistă de ştiinţă britanică. Cei trei pacienţi dotaţi cu acest nou dispozitiv, numit uneori retină artificială, au putut zări forme şi obiecte, iar unul a putut să se deplaseze singur prin cameră, s-a apropiat de o persoană, a
spus care era poziţia acelor unui ceas de perete, a recunoscut litere şi le-a folosit ca să formeze cuvinte. A distins chiar şapte nuanţe de gri.
Acest dispozitiv, care, spre deosebire de celelalte, nu are nevoie de o cameră externă, reprezintă un real progres în domeniul protezelor electronice vizuale, subliniază Academia de ªtiinţe britanică, Royal Society, care publică lucrările echipei de medici într-una din revistele sale.
Cu timpul, ar putea schimba total viaţa a 200 000 de persoane din toată lumea, care au orbit din cauza unei degenerescenţe ereditare a retinei, numite retinită pigmentară, mai spune academia britanică.