Trei premiere medicale naţionale, la o clinică privată din Târgu Mureş
Dr. ªtefăniţă Dima a declarat, într-o conferinţă de presă, că primul caz a fost unul foarte greu şi dificil de abordat din toate punctele de vedere, a fost realizat la o pacientă tânără, în vârstă de 30 de ani, care prezenta o malformaţie vasculară (nişte vase la nivelul creierului ca un bol de spaghete), care s-au rupt în urmă cu 2 ani .
'Am încercat să le astup folosind nişte substanţe oarecum învechite. Am avut două tentative în urma cărora nu am reuşit să astup decât 20% din aceste vase. Noua substanţă care se numeşte - ONYX - oarecum revoluţionară care se foloseşte în Franţa de mai bine de 5 ani, dar care are un preţ mare pentru România, un flacon de 1,5 ml costă în jur de 1.000-1.200 de euro, cu ajutorul acestei substanţe şi a profesorului universitar Charbel Mounayer de la Universitatea Limmoge din Franţa am reuşit să astupăm 85% din această malformaţie', a subliniat medicul. Acesta a arătat că ceea ce a rămas, o bucăţică foarte mică, nu-i pune pacientei viaţa în pericol, iar mai mult decât atât, 'o putem rezolva printr-o iradiere locală, un lucru foarte puţin invaziv'. Medicul a precizat că pacienta este bine şi peste o zi va pleca acasă.
'Al doilea caz, un anevrism, care se poate face foarte bine neurochirurgical, însă e o procedură invazivă, trebuie operaţie, trebuie trepan la nivelul scalpului. Noi am reuşit să o facem intrând prin artera femurală şi ne-am dus până în interiorul anevrismului pe care l-am plombat, l-am umplut cu nişte spirale metalice. Lucru pe care îl făcusem şi altădată. Noutatea este dată de materialele folosite în premieră naţională, de foarte bună calitate, spirale din platină care astupă foarte bine şi compact această dilataţie. Pacienta pleacă chiar astăzi acasă', a susţinut dr. Dima.
Potrivit acestuia, al III-lea caz a fost rezolvat tot cu ONYX, în sensul că s-a rezolvat 'o comunicare aberantă între o arteră şi o venă, o comunicare aruncând sângele din arteră cu o presiune foarte mare în venă a dus la dilatarea venei, dilatare care împingea ochiul stâng făcând o exoftalmie şi provocând o durere insuportabilă'. Dr. Dima a accentuat că acest gen de pacienţi în general se sinucid din cauza durerilor şi a aspectului fizic. 'Azi ochiul este 95% normalizat, iar pacienta va pleca mâine acasă. Toate lucrurile sunt făcute printr-o puncţie prin artera femurală', a mai spus dr. ªtefan Dima.
Dr. Charbel Mounayer Mounayer a subliniat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că echipa care l-a ajutat în aceste trei intervenţii a fost pregătită în Franţa, însă a ţinut să remarce calitatea echipamentului existent la Târgu Mureş, dar şi calitatea angajaţilor.