Cseke Attila: Sănătatea are nevoie de un program operaţional separat
Până în prezent, MS a dat aviz favorabil pentru 118 proiecte depuse, în valoare de aproximativ 394 milioane euro, din care 31 proiecte contractate în valoare de aproximativ 109 milioane euro, 70 proiecte în valuare în valoare de 96 milioane euro şi 17 proiecte în valoare de 189 milioane euro. Valoarea maximă a unui proiect eligibil poate fi de 5 milioane euro. Fondurile rămase disponibile sunt în valoare de 65 milioane euro - sumă insuficientă a subliniat oficialul. În acest context, el a anunţat că Ministerul Sănătăţii va solicita realocarea unor fonduri între axe sau chiar între programe operaţionale.
Ministrul Sănătăţii a spus că, deşi mentalitatea la nivel european este de a considera sănătatea o problemă a fiecărei ţări, din punctul său de vedere, aceasta a început să depăşească graniţele naţionale şi ar trebui privită ca parte a unui proces amplu, european. Prof. Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu Uniunea Europeană, a menţionat că este nevoie ca, din 2012, 'să mergem spre o realocare, să profităm de fonduri realocate dinspre alte măsuri, dinspre alte programe operaţionale. 'Domeniul sănătăţii trebuie să intre în regulamentul instrumentelor structurale pentru perioada 2014-2020. În unele state europene se insistă pe acest segment şi este o şansă pentru viitor ca finanţarea să sporească. România a absorbit 0,8% din fonduri în timp ce Ungaria 5,,5% din fonduri pentru această execuţie bugetară', a spus el.
Cu excepţia Programului Operaţional Regional, finanţările disponibile sunt subutilizate şi acesta este un semnal de îngrijorare, a declarat ªtefan Ciobanu, Director General pentru Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
'Prin prisma experienţelor cu fondurile nerambursabile, experienţă de 10-15 ani, s-au evidenţiat anumite slăbiciuni: au lipsit strategii clare în domeniul sănătăţii, a existat o inconsecvenţă în implicarea directivelor strategice, prioritizarea investiţiilor a lăsat de dorit, sistemul de finanţare şi coordonare în relaţia minister-autorităţi locale este prea complicat pentru ca finanţarea să poată fi utilizată în mod fluent, iar, la nivelul capacităţii de implementare, mai sunt încă multe de făcut', a explicat Ciobanu,adăugând că dacă aceste carenţe nu sunt îmbunătăţite, există riscul de a afecta finanţările actuale, dar si pe cele viitoare, pentru perioada 2014-2020.
Acesta a menţionat că, pentru Programul Operaţional Regional unde deficitul de finanţare este major, este posibilă o realocare a fondurilor europene chiar până la sfârşitul acestui an. Această decizie ar permite finanţarea unor proiecte de modernizare a spitalelor./Agerpres/