Fonduri europene pentru domeniul transplantului de organe
Obiectivul general este crearea unui sistem de formare profesională specializată pentru creşterea nivelului de competenţă şi îmbunătăţirea adaptabilităţii personalului medical care să acţioneze în domeniul transplantului.
Proiectul îşi propune să asiste perfecţionarea a 250 de cadre medicale, 150 de medici şi 100 de asistente medicale în vederea îmbunătăţirii competenţelor în domeniul transplantului.
De asemenea, se va realiza implementarea unui sistem de formare profesională continuă online care să permită realizarea unei instruiri continue a personalului medical în domeniu.
Programul are o abordare sectorială interregională, adresându-se personalului medical din domeniul transplantologiei din cinci regiuni de dezvoltare, respectiv Bucureşti, Ilfov, Vest-Sud-Est, Nord-Vest, Sud-Vest.
În acest scop s-a creat un parteneriat strategic între şapte instituţii care desfăşoară activităţi legate sau conexe cu domeniul transplantului. Instituţia coordonatoare este 'Fundaţia Dan Setlacec'', a spus prof. dr. Irinel Popescu.
Ceilalţi parteneri sunt Fundaţia pentru Transplant, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Institutul de Virusologie 'ªtefan Nicolau', Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de doi ani şi are o finanţare de 5.988.270 lei.
'Activitatea de transplant este extrem de importantă şi s-a dezvoltat foarte mult, în prezent ajungându-se în Coreea să se facă transplant cu două grefe', a sublinait prof. dr Irinel Popescu.
El a subliniat importanţa coordonatorului de transplant hepatic care face parte din echipa de specialişti ca o extensie a ei.
Până în prezent în România s-au realizat 251 de transplanturi hepatice, supravieţuirea este în creştere, ajungând să fie de 90-95% imediat după transplant şi 70-80% mai târziu.
Dr. Corina ªtefănescu de la Asociaţia Transplantaţilor a subliniat că transplantul salvează foarte multe vieţi. Ea însă a accentuat asupra necesităţii mai multor donatori pentru că lipsa de organe face ca un procent de 45% din cei aflaţi pe listele de aşteptare să moară. În prezent pe lista de aşteptare se află între 300 şi 400 de persoane.
Dr. Victor Zota, coordonatorul de transplant, a evidenţiat necesitatea existenţei unui număr cât mai mare de coordonatori în România şi specializarea acestora.
De asemenea, el a adăugat că este extrem de necesar să se promoveze importanţa rolului coordonatorului de transplant în toate spitalele care au potenţialul de a declara donatorii în moarte cerebrală, dar şi menţinerea acestora./Agerpres/