MS doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a explicat, în conferinţa de presă, că fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate va fi administrat separat, măsura ducând la o transparenţă totală a cifrelor, care vor arăta exact sumele cu care asiguraţii contribuie la fondul de sănătate şi sumele care reprezintă cheltuieli din acest fond, la sfârşitul fiecărui an elaborându-se un raport detaliat privind cheltuielile şi dacă fondurile alocate sunt suficiente sau nu. În prezent nu există reguli clare privind utilizarea banilor pentru sănătate.
''Sistemul bicefal existent în prezent, respectiv MS şi CNAS, nu este normal şi eficient, banii fiind administraţi de o altă instituţie, dar cel care este tras la răspundere este MS'', a mai subliniat ministrul. El a explicat că MS va fi ordonatorul principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului şi va reprezenta CNAS în relaţii cu terţii şi pe asiguraţi în raporturile cu alte persoane fizice sau juridice componente ale sistemului de asigurări sociale de sănătate. Preşedintele CNAS va fi un secretar de stat în MS.
Cseke Attila s-a referit şi la indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie şi ale comisiilor de inspecţii care vor fi reduse. Astfel, numărul membrilor de la Casa de Asigurări va fi redus de la 17 membri la 13, aceştia vor avea o indemnizaţie lunară redusă de la 20% în prezent, la 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS. Indemnizaţiile comisiilor de experţi vor fi reduse de la 10%, la 1% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS. În cazul Caselor de Sănătate Judeţene, consiliile de administraţie vor avea 7 membri în loc de 11 şi o indemnizaţie care scade de la 20% la 1% din indemnizaţia directorului general al CNAS, a precizat ministrul Sănătăţii. El a spus că astfel se va renunţa la colectarea contribuţiilor pentru sănătate prin ANAF, de către Ministerul Finanţelor Publice, dar executarea neplăţii contribuţiilor va rămâne o atribuţie a ANAF. Potrivit noul pachet legislativ, colectarea contribuţiilor se va face de către CNAS, într-un cont deschis în condiţiile legii.
'În acest fel vom avea o colectare total transparentă, se vor evita discuţiile privind destinaţia banilor pentru sănătate prin intermediari. Va avea un impact pozitiv în societate şi va putea fi vizibil şi efortul bugetar', a declarat ministrul Sănătăţii. În legătură cu eventualele reduceri de personal prin trecerea CNAS în subordinea MS, Cseke Attila a precizat că CNAS a înaintat un proiect de reorganizare a acesteia la Guvern, care ar trebui să fie aprobat până la sfârşitul lunii noiembrie.
Pachetul legislativ are în componenţa sa şi introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi Contractul-cadru multianual. Ministrul Sănătăţii a subliniat că aceasta este o măsură necesară pentru asigurarea predictibilităţii în sistem. De asemenea, va fi introdus dreptul de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină pe anumite competenţe stabilite de către minister, cu avizul Colegiului Medicilor. 'Avem nevoie de medici în spitalele din România şi nu ne mai putem permite să pierdem medici tineri', a declarat ministrul Cseke Attila.
El a adăugat că nu trebuie să existe diferenţe de abordare pentru absolvenţii de medicină faţă de absolvenţii facultăţilor de medicină dentară şi farmacie, care pot să profeseze imediat după terminarea facultăţii, fără rezidenţiat.
Ministrul a spus că se propune ca absolvenţii de facultate care nu intră în rezidenţiat să poată fi angajaţi ca ajutoare în cabinetul medicului de familie şi la primiri-urgenţe, cu drepturi limitate, fără să aibă drept de parafă sau semnătură. De asemenea, se propune ca rezidenţii din anul IV să poată lucra cu competenţe limitate în liniile de gardă, pentru specialitatea respectivă, cu drept de parafă, ştampilă şi cod. Ministrul a spus că se va consulta în acest sens cu comisiile specializate şi cu Colegiul Medicilor./Agerpres/