AFPM acuză MS că a ales cea mai scumpă ofertă într-o licitaţie
El a susţinut că reprezentanţii Băncii Mondiale nu vor plăti produsul de mai multe ori şi, prin urmare, ar fi posibil să anuleze licitaţia. Totodată, o altă nemulţumire a AFPM este aceea că de la deschiderea ofertelor (17 august 2009) şi până la organizarea şi alegerea firmei care să ofere aparatele destinate maternităţilor a durat 'prea mult', peste un an de zile.
Sistemul de sănătate 'are un management defectuos al achiziţiilor', a susţinut reprezentantul AFPM. El a precizat că aparatele trebuiau instalate în maternităţi încă din anul 2007, iar această întârziere înrăutăţeşte procesul de reformă în sistemul sanitar.
'Aparatele nu există fizic, licitaţia este în faza de analiză, iar implementarea programului de dotare se va face în anul 2011', a mai spus Mihnea Ioan Grecu, care a precizat că orice licitaţie de asemenea calibru trece prin evaluarea unei comisii ai căror membri sunt aleşi de Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială.
Ministerul Sănătăţii a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea a 61 de aparate de analiză gaze-sânge în cadrul programului de reformă a sistemului sanitar finanţat de Banca Mondială. Licitaţia este cea de-a opta etapă a programului şi la ea s-au prezentat patru ofertanţi, doi din România şi doi din Olanda. Cel mai ieftin preţ pentru aparat a fost oferit de firma românească Novaintermed cu 673.440 de euro, urmată de firma olandeză Simed International BV cu 1897999 euro, San Prod Med din România cu un preţ de 2899305 euro şi firma Dutchmed din Olanda cu 4.995.900 dolari.
La începutul săptămânii membrii AFPM au primit o înştiinţare că firma Dutchmed cu 'cea mai scumpă ofertă' a câştigat programul, a susţinut Mihnea Grecu.