Programul european pentru tratamentul leucemiei mieloide cronice
Boala are o incidenţă anuală apreciată la unu - două cazuri la 100.000 de locuitori, iar în România are o incidenţă de 200 noi cazuri pe an. Sunt afectaţi aproximativ 1.500 de pacienţi, iar dintre aceştia aproximativ jumătate sunt incluşi în tratamentul cu Imatinib. Tratamentul european şi rezultatele studiului EUTOS pentru leucemia mieloidă cronică au fost iniţiate în octombrie 2007. Obiectivul proiectului este o mai bună înţelegere a bolii, evaluare, standardizare şi monitorizare pentru optimizarea diagnosticului şi tratamentului în întreaga Europă. De asemenea, se urmăreşte şi elaborarea protocoalelor pentru tratament.
Proiectul a avut ca scop gestionarea acestei boli în Europa prin patru programe cheie, respectiv un registru european al pacienţilor, monitorizarea evoluţiei bolii, un program privind rezultatele clinice şi teste pentru evaluarea efectelor farmaceutice. Pentru continuarea acestui proiect Novartis alocă şase milioane de euro. Guido Guidi a declarat că un alt obiectiv este atingerea unui standard molecular similar în toate ţările europene.
Prof. dr. Rudiger Hehlmann de la Universitatea Heidelberg din Germania este de părere că prin continuarea acestui program se poate studia mai bine boala, se poate extinde registrul european şi se poate urmări riscul de progresie a bolii, dar şi influenţa tratamentului asupra altor tratamente pentru boli diferite pe care pacientul le mai poate avea. El a adăugat că accentul se pune pe monitorizarea moleculară, în diferite faze, a cromozomului Philadelphia responsabil de apariţia afecţiunii.
Tratamentul actual a dus la o supravieţuire a pacienţilor în procent de 93% la cinci ani, faţă de o rată de supravieţuire de 38% în perioada 1983 - 1994, când existau alte tratamente. Prof. dr. Michele Baccarani de la Universitatea Bologna din Italia a precizat că au fost selectaţi 2.330 de pacienţi în studii academice, iar 1.307 în studii clinice medicale, dintre aceştia 13 fiind din România. 'Studiul clinic ajută la implementarea ghidurilor şi uniformizarea tratamentului pe regiuni', a susţinut prof. dr. Baccarani, adăugând că în perioada ianuarie - septembrie 2010 au fost înregistraţi 500 de noi pacienţi, iar în cei doi ani care urmează se aşteaptă ca numărul acestora să ajungă la 3.000.
Specialistul italian a evidenţiat importanţa studiului pentru lumea ştiinţifică medicală, accentuând asupra importanţei monitorizării tratamentelor, având în vedere că este vorba despre pacienţi care nu reacţionează toţi la fel la acelaşi tratament.
'România se numără printre ţările incluse în studiul EUTOS pentru leucemia mieloidă cronică cu trei centre şi 13 pacienţi în studiul clinic', a spus Guido Guidi şi a subliniat că, în pofida greutăţilor economice, autorităţile române au manifestat deschidere pentru acest program european. 'Prin acest program urmărim ca laboratoarele să fie standardizate pentru boală. ªi chiar dacă în România standardizarea nu este făcută, tratamentul aplicat pacienţilor pentru leucemia mieloidă cronică este acelaşi ca în orice ţară europeană, la fel ca şi calitatea diagnosticului şi a tehnologiei', a mai spus Guido Guidi. /Agerpres/